Balık yetiştiriciliği planlanırken dikkat edilecek en önemli konu, her açıdan uygun ve yeterli suyun, yıl boyunca sağlanmasıdır. Bu amaçla akarsu, göl, yeraltı ve kaynak sularından yararlanmak mümkündür.
1. Kaynak Suları
Kaynak suları alabalık yetiştiriciliği için her bakımdan en uygun sulardır. Bu sularda aşırı bulanma olmadığı gibi, su sıcaklığında da fazla bir değişiklik olmaz. Bu durum en büyük avantajdır. Oksijence fakir olduklarından, suyun havuzlara girmeden önce havalandırılması gerekmektedir. Suyun sert yere çarptırılarak havuzlara gelmesi, oksijensizlik problemini çözecektir.
- Akarsular
Bu sularda hava sıcaklığına bağlı olarak sıcaklık değişmelerinin olması, dezavantajıdır. Ayrıca bulanma, sel ve kirlenme riski de yüksektir. Akarsuların kullanılmaları halinde mutlaka dinlendirme ve çökeltme havuzlarının yapılması gerekmektedir. Su sıcaklığının günlük olarak değişmesi, kuluçka mevsiminde sıcaklığın iyice düşmesi ve suyun bulanması gibi nedenler yumurta zayiatını artıracağından, kuluçkahane suyu olarak pek fazla rağbet görmez.
- Yeraltı Suları
Bu suyu yer altından çıkarıp işletmeye getirmek ek bir masraf gerektirir. Bu da işletme giderleri artıracağından tercih edilmez. Kullanıldığı takdirde iyice havalandırılıp, içindeki zararlı gazların atılması ve oksijenlendirilmesi gerekir. Hastalık bulaşma riskinin düşüklüğü ise yeraltı sularının avantajıdır.
- Doğal ve Baraj Gölü Suları
Kütlesinin fazlalığı nedeniyle yavaş ısınır ve yavaş soğur. Bulunduğu yüksekliğe göre su sıcaklıkları değişmekle birlikte genelde ılıman sulardır. Baraj göllerinin çıkış suları, dip kısımdan gelen soğuk sular (9-10 ºC) olduklarından, tüm sezon boyunca alabalık yetiştiriciliği için uygundur. Havuz balıkçılığı yapılacaksa, doğal ve baraj göllerinden su almak için su pompası kullanmak gerekmektedir. Bu da ekstra masraf anlamına gelmektedir. Doğal ve baraj gölü sularının en büyük avantajı; üzerlerinde ağ kafes balıkçılığının yapılabilir olmasıdır. Elazığ İlinde bulunan Keban ve Karakaya Baraj Göllerinde toplam 156 adet ağ kafes işletmesinin 35 bin ton civarında üretim kapasitesi vardır.
Ağ kafes işletmesinin sabit yatırım gideri, aynı kapasitede ki havuz işletmesinin sabit yatırım giderinin yaklaşık üçte biri kadardır. Ağ kafes işletmesinin işçilik gideri, havuz işletmelerine göre çok daha azdır. Bu nedenlerle ağ kafes işletmesi, diğer yetiştiricilik sistemlerine göre çok daha ekonomiktir. Bu durum değişik amaçlarla kurulan baraj göllerinin önemini daha da artırmaktadır.
Cevat YILMAZ
Su Ürn. Müh.
Yorum Yap