NEDEN SERTİFİKALI TOHUM KULLANMALIYIZ?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen, çeşit saflığı sağlanmış ve adı belirli olan belgeli tohuma “sertifikalı tohum” denir. Bir başka ifadeyle, tescil edilmiş tarımsal ürün çeşitlerden elde edilen, tarla ve laboratuvar kontrolleri neticesinde genetik, fiziksel ve biyolojik değerlerinin standartlara uygunluğu belirlenmiş, ambalajlanmış ve etiketlenmiş belgeli tohumluklar Sertifikalı tohum olarak adlandırılmaktadır. Bu işlemden geçmemiş tohumluklar da vasıfsız tohum olarak kabul edilmektedir. Sertifikalı tohum için; 2004 yılında yürürlüğe giren Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ile 2006’da yayımlanan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan yönetmelikler ve uygulama talimatları çerçevesinde işlem yapılmaktadır.
Sertifikalı Tohum Kullanmanın Avantajları
Tarımla uğraşan insanlarımızın başlıca amacı, belirli alandan en yüksek verimi almanın yanısıra yüksek ve kaliteli ürün sürekliliğini sağlamaktır. “Sürdürülebilir Tarımın” devamlılığının, Dünyada ve Ülkemizde sınırlı olan arazi imkânlarıyla giderilmesi mümkün görünmemektedir. Bu durumda mevcut tohumlukların şartlarının iyileştirilmesi en önemli alternatif olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü “sertifikalı tohumluk” tescilli yalnızca bir çeşit ürüne ait olduğundan, genetik potansiyeli yüksek sertifikalı tohumlarla birim alanda daha yüksek ürün alınmaktadır. Sertifikalı tohum kullanmanın önemli avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Her şey önemlisi sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı tamdır.
- Ekimde daha az tohum kullanılır.
- Çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir.
- Çeşit özelliğine bağlı olarak izlenecek olan uygulama (bakım, sulama vs.) programı kolayca belirlenir ve uygulanır.
- Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için tarlada dalgalanma ve boşluklar oluşmaz. Dolayısıyla ürün kaybı görülmez.
- Olgunlaşma bütün bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlanır.
- Sertifikalı tohum kullanılmasıyla üreticiler gübre, su ve ilaç gibi girdilerden daha etkin olarak yararlandıkları için üretim maliyetleri düşüktür. Buna karşılık, sertifikasız tohumluklar kullanıldığında daha fazla zirai ilaç, gübre, tohum ve işgücü kullanılması gerekmektedir. Bu da üretim maliyetlerini artırmaktadır.
- Verim kabiliyeti diğer tohumlara oranla daha yüksektir.
- Sertifikalı hububat tohumluğu, yüksek çimlenme (çıkış) kabiliyeti, hızlı gelişme ve genetik potansiyelinin yüksekliği sonucu % 20-25 verim artışı sağlamaktadır.
- Topraktaki mevcut ve tohumla taşınan hastalıklara karşı koruyucu uygulamalardan geçirildikleri için hastalıklara karşı dirençlidir.
- Sertifikalı tohum tarlaya ekimden itibaren pazarlanıncaya kadar devamlı kontrol altında ve denetime tabii olduğundan güvenilirdir.
- Çiftçi gelirini yükseltir. Hasat sonunda elde edilen ürünlerin kaliteli olması nedeniyle ürünler daha iyi fiyata pazarlamaktadır.
- Sertifikalı tohum kullanan çiftçiler Devlet desteklerinden faydalanabilmektedir.
Sertifikalı Tohum kullanımının arttırılması için;
- Sertifikalı tohum kullanımının faydaları üreticilere tam olarak ikna oluncaya kadar anlatılmalı ve uygulamalar üreticilere yerinde gösterilmelidir. Bu amaç doğrultusunda konuyla ilgili araştırma ve yayım faaliyetlerine önem verilmeli ve etkinleştirilmelidir.
- Tohum satışı yapan kişilerin ehil kişiler olması ve kaçak tohum satışının engellenmesi gerekmektedir.
- Çiftçilerin kolayca sertifikalı tohum temini sağlayacak sistem, devlet ve kooperatifler eliyle veya özel bayilerce sağlanmalıdır.
Önemli notlar:
- Sertifikalı tohumluk kademelidir ve belirli üretim süresi vardır. Bu nedenle hibritler’in her yıl, standart tohumların ise üç yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
2.Çiftçiler kendi elde ettikleri tohumlukları ve kayıt dışı kişilerden temin ettikleri tohumluklarda safiyet ve çimlenme gücündeki eksikliği telafi etmek için daha fazla tohumluk kullanmaktadırlar. Bu durum ise sertifikalı tohumluk kullanımından daha fazla bir maliyet ve üretim aşmasında pek çok verimlilik sorunlarını ortaya çıkmaktadır.
Ürününüz bol olsun…
Prof. Dr. Bülent Şen
İlk Yorum
ayfertasdoven
Sayın hocam sertifikalı tohum kullanalım tamam ama ata tohumundan hiç bahsetmemişsiniz. Yine de bilgilendirmeler içim teşekkürler.